Laatst gewijzigd door: n.v.t.

Het nieuwe leven

door Pamuk O.

Osman, een jonge Turkse student in Istanbul, is zozeer onder de indruk geraakt van een boek dat hij in handen kreeg dat hij volledig wil opgaan in het nieuwe leven waarvan in deze tekst sprake is. Geobsedeerd door het aan de lezer niet geopenbaarde boek raakt hij verwijderd van vrienden en medestudenten, en verlaat hij ten slotte Istanbul om per bus het land in te trekken. Zo doorkruist hij Anatolië tot in de meest afgelegen provinciestadjes in zijn zoektocht naar het nieuwe leven, de nieuwe wereld en vooral zoals uiteindelijk blijkt - de liefde.

ISBN:9789029564229
Uitvoering:zachte kaft
Uitgeverij:Arbeiderspers
Genre:Vertaalde literaire roman, novelle
Uitgavedatum:2006
Aantal pag.:264
Gemiddelde:
7.0
score

Recensie (20 november 2011 door dieterdw )

Wat Osman - de protagonis van het verhaal - wakker schudt, wordt al bij de openingszin geopenbaard: "Op een dag las ik een boek en mijn hele leven veranderde". Het onbestemde gevoel van onvoldaanheid en de zelfvervreemding die zijn dagelijkse, routineuze leven teweegbrengt, wordt plots concreet gemaakt door een boek dat hem koud uit zijn somnambulisme mept. De open weg lonkt en het is een verslavend genot om Osman en diens vriendin te vergezellen op hun eindeloze nachtelijke busritten.

Eerst zijn het enkel de Hollywoodfilms, die de busreizigers continu verstrooiing aanbieden, maar later groeit de Westerse invloed en komen endogene waarden onder druk te staan. Alle voornaamste personages worden zonder twijfel geraakt door de veranderende culturele achtergrond maar de reacties lijken een nostalgisch teruggrijpen naar authentieke waarden niet te overstijgen.

De zoektocht van Osman naar een verborgen waarheid is daardoor een boeiend en universeel verhaal, maar bevat geen analyse van hoe twee culturen - zij het slechts aftastend, dan wel verzoenend of botsend - naast en met elkaar kunnen bestaan. Dit laatste gebeurt bijvoorbeeld wel in Een Verre Kusts van Caryl Phillips.

Koop dit boek

U dient zich eerst in te loggen of te registeren voor u een boek kan kopen.

Prijs + Verzend Verkoper Staat Koop
€24,95 + €0,00 (verzending) Koop