Laatst gewijzigd door: n.v.t.

De gevangene

door Oufkir Malika, Fitoussi Michele

Als meisje woont Malika in het luxueuze paleis van de Marokkaanse koning. Tot haar vader een - mislukte - staatsgreep pleegt en wordt geëxecuteerd. Samen met haar moeder en vijf broertjes en zusjes wordt de 18-jarige Malika gedeporteerd naar het zuiden van Marokko, waar ze uiteindelijk twintig jaar in gevangenschap zal doorbrengen.
Als oudste van het gezin blijft Malika ondanks honger, ziekte en wreedheden erop toezien dat het gezin zijn waardigheid zoveel mogelijk behoudt. Als een moderne Sheherazade spint zij een web van verhalen via een draad- en blikjestelefoon, om haar familie af te leiden van hun helse leefomstandigheden.
In 1987 slaagt Malika erin via een zelfgegraven tunnel te ontsnappen en de Franse pers te alarmeren. Ze wordt echter weer opgepakt en verblijft nog tot 1991 in een zwaarbewaakte villa.
De gevangene is een schokkend, waar gebeurd verhaal. Malika Oufkir beschrijft op aangrijpende wijze de geschiedenis van haar familie, haar leven tussen de jetset van Marokko, de barbaarse gevangenschap en haar moeizame weg terug in de maatschappij.
'Een vrouw zonder leeftijd, met de wijsheid van iemand die de dood langdurig in de ogen heeft gekeken' Elsevier
'Een zeer aangrijpend verhaal, prachtig verteld en geschreven' AvantGarde
'Ongelooflijk maar waar gebeurd' Vrij Nederland
'Een ontstellende, gruwelijke en tegelijk ontzagwekkende en ontroerende getuigenis' Libelle
Malika Oufkir kreeg in 1996 eindelijk toestemming Marokko te verlaten. Ze is getrouwd met een Franse architect en woont in Parijs. Michèle Fitoussi, die haar hielp bij het schrijven van De gevangene is literair redacteur van de Franse Elle.

ISBN:9789089901057
Uitvoering:niet bepaald
Uitgeverij:Samenw. uitgeverijen Meulenhoff Boekerij
Genre:Vertaalde literaire roman, novelle
Uitgavedatum:2009
Aantal pag.:332
Gemiddelde:

Koop dit boek

U dient zich eerst in te loggen of te registeren voor u een boek kan kopen.

Prijs + Verzend Verkoper Staat Koop
€8,90 + €0,00 (verzending) Koop